Jak jemy?

Jak jemy?


Osoby, które przystępują do diety paleo mogą być trochę zdezorientowane, choć bowiem w sieci można znaleźć jadłospisy obejmujące kolejne posiłki, wszystkie opatrzone są informacją, że należy je traktować jako rozwiązania przykładowe. Rzeczywiście, jak już wielokrotnie wspominaliśmy, dieta paleo to nie rygorystyczny reżim żywieniowy, ale sposób na życie, tylko od nas będzie więc zależało to, czy będziemy stosować ją mniej, czy bardziej rygorystycznie. Na szczęście osoby zawodowo zajmujące się jadłospisem naszych przodków znalazły rozwiązanie idealnie nadające się dla osób, które myślą o zrzuceniu zbędnych kilogramów z dietą paleo, a nie mają pojęcia o tym, jak zabrać się do wspomnianej diety, aby liczyć na rzeczywistą efektywność wspomnianego działania. Rozwiązaniem tym jest podział diety jaskiniowców na trzy poziomu różniące się pomiędzy sobą liczbą tak zwanych "posiłków otwartych". Jeszcze zanim przystąpimy do ich omawiania powinniśmy zwrócić uwagę na to, że wspomniane poziomy, tak jak i cała dieta, nie muszą być traktowane w sposób rygorystyczny, jeżeli bowiem stosując dietę paleo będziemy przekonani o tym, że sami się do niej zmuszamy, trudno będzie nam liczyć na rzeczywistą efektywność takiego sposobu odżywiania się.

Pierwszy poziom diety charakteryzuje się obecnością w ciągu tygodnia aż trzech posiłków otwartych, a więc takich, które wcale nie muszą być zgodne z jej zasadami. Ich obecność jest swego rodzaju ukłonem w kierunku naszego organizmu, nie od dziś wiadomo bowiem, że nie lubi on gwałtownych zmian. Osoby odchudzające się z dietą naszych przodków zazwyczaj rozpoczynają jej wdrażanie od śniadania, jest to bowiem posiłek, który do tej pory nie miał wiele wspólnego z jej zasadami, tylko od nas zależy jednak, jaką drogę przyzwyczajania organizmu do nowych zasad odżywiania się wybierzemy. Nie musimy przy tym spożywać aż trzech otwartych posiłków, gdy czujemy, że dieta nam odpowiada, a produkty wchodzące w jej skład zaspakajają nasze potrzeby i wymogi smakowe.

Kolejne poziomy diety paleo zakładają systematyczne obniżanie liczby posiłków otwartych, a choć przyjmuje się, że poziom drugi stosowany jest w celu utrzymania nowej wagi, a poziom trzeci zakładający jeden posiłek otwarty w tygodniu najlepiej nadaje się do redukcji tkanki tłuszczowej, ponownie warto zaapelować o zwykły rozsądek, który przyniesie nam zdecydowanie najwięcej korzyści.

Reklama

Inne diety